Schemaläggning för pedagoger
En stor del av schemaläggningen i skolan sker fortfarande för hand. Denna schemaläggning utförs av lärarna själva, då de ska lägga sitt personliga lärarschema samt schemat klassen (eller klasserna). Till hjälp har man papper, blyertspenna, sudd, en uppsättning tomma schemamallar, samt miniräknare.
Att lägga ett schema för hand med penna och schemamall är inte trivialt. Det är mycket som ska stämma. Klassen ska få rätt antal minuter i varje ämne, vilket blir nödvändigt att kontrollräkna (därav miniräknaren) när man gör en förändring i schemat. Klassens lektioner får inte krocka eller överlappa. Man får inte råka dubbelboka sig själv (eller sin kollega!). Och när det är klart så är det inte sällan ändå fel någonstans. De flesta lärare som någon gång lagt schema kan nog hålla med om att det är en tidskrävande (och inte särskilt rolig) aktivitet. Och att det tar timmar eller dagar innan schemat är klart.
Målet med Oreda Schema är att vara ett bättre alternativ än att lägga schemat för hand. Att exempelvis flytta på en lektion ska kunna göras på ett ögonblick helt enkelt genom att dra lektionen till den nya platsen (istället för suddet och pennan). När man lägger till nya lektioner så ska antalet minuter räknas om automatiskt (istället för miniräknaren).
Blogginlägg om Oreda Schema
-
Skollicens för Oreda Schema
För att göra det enklare för skolor att ge sin personal full tillgång till schemaverktyget så införs nu en skollicens för Oreda Schema. Skollicensen har ett fast pris och omfattar samtliga pedagoger som arbetar på skolan.
-
Lektionssalar
Då det är flera användare som efterfrågat det så har vi nu lagt till lektionssalar i Oreda Schema. Salarna har egna scheman där det går att se vilka klasser och ämnen som hålls i dem.
-
Färgpalett
Oreda Schema-användare på en skola i Uppland önskade fler lektionsfärger att välja mellan i scheman. Det var bra att de hörde av sig, då det varit samma handfull färger sedan start. De hjälpte till med valet av nya färger. Resultatet blev tolv nya färger.
-
Ha med helgen i schemat
Det går nu att ha med lördag och söndag i sina scheman i Oreda Schema.
-
Bra schemautskrifter!
Nu går det äntligen att få bra schemautskrifter i Oreda Schema!
-
Lektionssalar
Lektionssalar stöds inte ”officiellt” i Oreda Schema idag. Om man ändå vill ange salar på sina lektioner så finns det två möjligheter.
-
Förslag och förbättringar
När Oreda Schema lanserades i januari 2017 så var det ett minimalt schemaläggningsprogram. Det gick att skapa scheman och lägga ut lektioner. Timplaner fanns också.
-
Video: Beställa Premium för skola
Nu finns det en video som beskriver hur man beställer Premium för en skola eller en grupp. Detta kan vara intressant för skolor där flera lärare använder Oreda Schema.
-
Swish QR-koder i Oreda?
En guide kring hur man anropar Swish QR-kodgenerator APIt med exempel i cURL och Python finns här. Det går sedan ett par år tillbaka att scanna QR-koder i Swish. Genom att öppna Swish-appen och scanna en QR-kod så fylls uppgifterna om mottagare, belopp och meddelande i automatiskt. Sedan är det bara att kontrollera och godkänna […]
-
Två år av Oreda
När min fru och jag lanserade Oreda Schema i januari 2017 så ville vi att schemaverktyget skulle vara till nytta för lärarna i våra skolor. Att lägga schema för hand kan ta flera dagar i anspråk – värdefull tid som man som pedagog oftast inte har vid tröskeln till ett nytt läsår. Med Oreda Schema […]
-
Tack för frågor och synpunkter!
Tack alla ni som skickar in frågor, problem och förslag på förbättringar via mejl och på Facebook. Det är värdefullt att höra hur ni använder schemaverktyget, vad som är bra och vad som kan göras bättre.
-
Tusen användare
Det är mitt i skolstarten, och många lägger scheman för fullt. Schemaverktyget passerade nyligen tusen användare, och webbsajten har de senaste veckorna tagit emot ett stort antal nya besökare. Kul!
-
Femhundra användare
Oreda Schema passerade idag femhundra användare. Det är roligt att schemaverktyget blivit så uppskattad sedan den lanserades vid årsskiftet. Nu är junis schemaläggningsperiod snart slut för de flesta, och i övermorgon är det midsommarafton. Trevlig sommar!