Docker fungerar inte på MacBook M1 (än)

2020-11-22 | Teknik

MacBook med Apples egendesignade processor började säljas 17 november.

Mitt intryck efter några dagar med en MacBook Air M1 är att datorn kommer med enorma förbättringar. Den är betydligt starkare än sina föregångare vad gäller prestanda. Och batteritiden sägs ha fördubblats (har dock inte verifierat detta).

Apples nya egentillverkade processor har en annan arkitekturen än Intels, som använts i tidigare MacBooks. Skillnaden i processor-arkitektur gör att program byggda för Intel-processor inte fungerar rakt av på nya MacBook.

För många applikationer lösningen tills vidare att använda Rosetta 2. Rosetta 2 översätter applikationen till någonting som den nya processorn förstår. Vi kan nog räkna med att det snart släpps kompatibla versioner av de flesta Mac-appar som ännu är under aktiv utveckling, så att Rosetta 2 med tiden blir överflödig.

Rosetta 2 löser dock inte alla problem. Det största problemet jag noterat hittills är att Docker än så länge inte går att köra på MacBook M1. Enligt Docker Inc så är dock arbetet med en ny M1-kompatibel version av applikationen i full gång (extern länk).

Docker på MacBook M1, som det ser ut idag

Med tanke på hur centralt Docker blivit för mjukvaruutveckling så är det nog bara en tidsfråga innan det kommer en fungerande Docker-release.

Kanske till jul?

Uppdatering 2020-03-13: Det tillkom stöd för Docker inte långt efter att detta inlägg skrevs, om än som beta-version.PS. En recension för MacBook M1 gjord av MacWorld (IDG)
Test: MacBook Air med M1-processor – makalöst bra dator